2015. 07. 06.

Szodalit szett / Sodalite Set


Végre elkészült a karkötőm ehhez a meglehetősen régi szódalit szetthez. Nagyon nehezen jött az ihlet, hogy milyen legyen. A lánc Chenille ( a herringbone változata) a medál és a fülbevaló pedig peyote-tal van befoglalva. A nyaklánchoz hasonló karkötőt szerettem volna, de valahogy túl vékonynak tűnt a karomon, duplán tekerve meg nem tetszett. Talán majd egy év is eltelt, mire rádöbbentem, hogy csinálhatom a karkötőt nagyobb átmérőjűre is, ugyanúgy Chenille technikával. Már csak az volt a kérdés, hogy az üreges zsinór öntartó lesz-e, vagy összeesik. Dupla annyi gyönggyel készítettem, mint a láncot (lánc:6db, kari:12db) és így kb. 1cm átmérőjű csövecskét kaptam. És öntartó, szép üreges csipke cső lett! Cizellált gyöngykupakkal zártam le a végét és t-kapcsot kapott. Ha lett volna itthon 1cm-es, vagy annál nagyobb szódalit gyöngyöm, akkor tettem volna a kapocs két oldalára, de a 8 millis arányaiban kicsi volt a karkötő átmérőjéhez, így ásványgyöngy nélkül maradt.
Finally my bracelet is ready matching my rather old sodalite set. It took a while for the inspiration to strike me what it should look like. The necklace is of Chenille stitch (a variation of herringbone), the pendant and the earrings are bezeled in peyote. I wanted a bracelet similar to the necklace, but it seemed to be too thin on my wrist, and wrapped around twice I just didn't like it. Almost a year has gone, when I realized, that I could make the bracelet in the same technic but of larger diameter. There remained only one thing to be seen: will the tube hold itself or will it collapse? I have made it double the size of the necklace rope (necklace: 6 beads, bracelet: 12 beads) and I got a 1cm diameter tube. And it is a nice stable hollow lace tube. I closed the ends with chiselled bead caps and it got a toggle clasp. If I had had a sodalite bead larger than 1cm I would have put one on both sides of the clasp, but the 8mm one I had in stock was too small in its proportion to the diameter of the bracelet. Therefore the bracelet remained without gemstones.


A nyaklánc átmérője 0,5cm, hossza 64cm. A medál teljes hossza 6cm, a szódalit kaboson 4,5cm. A fülbevaló pici, de bájos, mindössze 8mm-es ásvány gyönggyel.
The diameter of the necklace is 0.5cm and its length is 64cm. The total length of the pendant is 6cm, the sodalite cabochon is of 4.5cm long. The earrings are tiny but cute made with only an 8mm stone bead.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...